Перша у світі віртуальна телеведуча й розумний стетоскоп для діагностики пневмонії. Новинки світу AI
Перша у світі віртуальна телеведуча й розумний стетоскоп для діагностики пневмонії. Новинки світу AI

Гонконгські в’язниці будуть модернізовані й оснащені технологіями штучного інтелекту, а на кордонах європейських країн встановлять розумні детектори брехні. Найгарячіші новини тижня зі світу технологій AI.

Україна увійшла в регіональний топ-3 за кількістю AI-компаній

Експерти з Deep Knowledge Analytics підготували звіт, згідно з яким Україна увійшла в трійку лідерів Східної Європи за кількістю AI-компаній у 2018 році. Її змогли обійти тільки Польща та Росія (друге й перше місце відповідно). На українській території зареєстровано 57 компаній, у Польщі — 110, а в Російській Федерації — 133.

Велика частина українських AI-компаній займається створенням ПЗ (38 %), а решта розробляють чат-ботів, розумних помічників, фінтех-рішення і спеціалізуються на розвагах. Також, згідно з даними аналітиків, Україна перебуває в топі за чисельністю аутсорсинг-компаній у сфері AI не тільки в Східній, а й у Західній Європі.

AI-технології використовують для охорони кордонів ЄС

На пропускних пунктах кордонів Європи поставлять детектори брехні зі штучним інтелектом. Завдяки технологіям AI апарати збиратимуть й аналізуватимуть дані про людей, які прямують у ту чи іншу країну ЄС. Для цього використовуватиметься програма iBorderCtrl, яка зможе визначати, чи правду каже про себе людина.

Поки подібними розумними детекторами користуватимуться на кордонах Латвії, Угорщини та Греції. На в’їзді в ці країни людині потрібно буде не тільки заповнити документи, а й відповісти на питання штучного інтелекту. Якщо інформація здасться розумному апарату підозрілою, то мандрівника додатково перевірятимуть прикордонники.

У Китаї з’явилася перша віртуальна жінка-ведуча

Китайське агентство «Сіньхуа» прийняло на роботу віртуальну ведучу зі штучним інтелектом. Такого незвичайного співробітника розробив пошуковик Sogou. Ведуча за іменем Сінь Сяомей займається оглядом головних політичних подій країни, зокрема, засіданням Всекитайських зборів народних представників (ВЗНП).

Минулого року в агентстві «Сіньхуа» почали використовувати як ведучого AI-робота Чжан Чжао, який за рік встиг узяти участь у записі 3400 випусків новин. Цього року його збираються замінити більш досконалою версією на ім’я Синь Сяохао.

Розроблено розумний стетоскоп, який діагностує пневмонію

Співробітники Університету Джонса Хопкінса розробили розумний стетоскоп, який здатний самостійно визначати наявність у людини пневмонії або інших проблем із легенями. Пристрій оснащений дуже чутливим мікрофоном, який вловлює звуки різної інтенсивності. Дані з мікрофона отримує й аналізує спеціальна система штучного інтелекту, результат вона виводить на вбудований РК-екран.

Те, наскільки точно стетоскоп ставить діагноз, показали перші тестування пристрою. На практиці розумному приладу вдалося розпізнати пневмонію у 87 % випадків.

У розумних в’язницях Китаю з’являться роботи і AI

Гонконгські в’язниці збираються модернізувати, запровадивши в їхню роботу сучасні технології штучного інтелекту. Керівники виправних установ мають намір обладнати окремі в’язниці розумними камерами, які контролюватимуть, де перебуває арештант. Крім того, планується, що на злочинців також будуть надіті браслети, які відстежуватимуть їхній серцевий ритм і активність.

Також представники в’язниць Гонконгу стверджують, що збираються використовувати спеціальну роборуку, аби перевіряти відходи арештантів на наявність у них заборонених речовин.

Схожі новини
Анонси