Як впроваджують AI в транспортну систему в Україні й за кордоном
Як впроваджують AI в транспортну систему в Україні й за кордоном

Щоб зробити громадський транспорт комфортнішим і безпечнішим для пасажирів, у систему міських перевезень впроваджуються технології штучного інтелекту. Вони допомагають регулювати транспортні потоки і відслідковувати потрібні маршрути. Чи можна зустріти такі розробки в нашій країні?

Що робить АІ в громадському транспорті

Штучний інтелект автоматизує й оптимізує різні процеси транспортної системи міста. Так, АІ-технології:

  • керують світлофорами і знижують завантаженість доріг;
  • рекомендують зручний маршрут;
  • стежать за станом транспорту і виявляють його несправність;
  • підвищують якість обслуговування пасажирів;
  • роблять перевезення безпечнішими;
  • допомагають перевізникам контролювати потоки пасажирів і стежити за автопарком.

Застосування АІ в транспортній
системі за кордоном

Безпілотний транспорт

У Парижі, Стамбулі й Дубаї впровадили безпілотні вагони метрополітену, які самостійно пересуваються без управління машиністів.

У Стокгольмі використовують шаттл-автобуси, що працюють на основі підключених технологій. Транспортом управляє платформа Connected Urban Transport від компанії Ericsson – завдяки їй автобус взаємодіє з технологіями розумного міста: зупинками, світлофорами й датчиками.

Безпілотний транспорт може використовуватися для екскурсій. Компанії IBM і Local Motors вже випробували безпілотний 12-місний електробус Olli, яким керує комп’ютерна система Watson. Електробус самостійно пересувається за визначеним маршрутом, а комп’ютер розповідає пасажирам про визначні пам’ятки й рекомендує місця для відвідування.

Відстеження руху

Сьогодні в багатьох країнах існують мобільні додатки або онлайн-сервіси, завдяки яким пасажири дізнаються, де перебуває потрібний їм транспорт. Вони стежать за своїм маршрутом і бачать час, коли підходящий для них автобус або трамвай прибуде на зупинку.

Серед таких сервісів – додаток Trafi, який показує рух громадського транспорту в режимі реального часу і прокладає маршрути для користувачів. Додаток доступний в Іспанії, Латвії, Естонії, Бразилії, Туреччині та інших країнах у всьому світі.

Інтелектуальна транспортна система

Завдяки інтелектуальній транспортній системі (ІТС) можна регулювати потоки транспорту, що робить автомагістралі безпечнішими.

Сьогодні подібні ІТС керують рухом транспорту у великих містах світу, серед яких – Мюнхен, Лондон, Брістоль, Брюссель і Ліон. Системи регулюють рух автомобілів, стежать за парковками й роботою світлофорів.

Українські проекти з упровадження
АІ в громадський транспорт

Розумні дороги

Міністерство інфраструктури України об’єдналося з мобільним оператором Vodafone і компанією Nokia Solutions and Networks Ukraine, щоб реалізувати інноваційний проект «Інтернет речей на дорогах на базі технології зв’язку п’ятого покоління 5G».

AI Conference Kyiv: Yak vprovadzhuyut AI v transportnu sistemu v UkraYinI y za kordonom 1

Мета проекту – створити об’єднану мережу розумних доріг, щоб аналізувати транспортні потоки і розв’язати проблеми з безпекою дорожнього руху.

Проект розрахований натристадії: тестування, масштабування й покриття всіх автомобільних доріг України новітніми технологіями.

Сьогодні він перебуває на початковому етапі. Поки ведуться монтажні роботи з обладнання пілотної ділянки траси Н-01 технологіями. Далі планують збір статистичних даних завдяки мережі LTE, а з другого півріччя 2019 року там почне діяти зв’язок п’ятого покоління 5G.

Відстеження транспорту

Українці почали стежити за рухом громадського транспорту на онлайн-картах із 2013 року. Тоді проект запустили в Тернополі.

Сьогодні різні програми використовуються не тільки у великих містах країни, але й у невеликих райцентрах.

Крім цього, у більшості українських міст впроваджуються платформи, завдяки яким пасажири, перевізники, комунальні служби і служби оперативного реагування об’єднаються й можуть швидко обмінюватися будь-якою інформацією про ситуації на дорогах.

Розумні зупинки

Сьогодні в Україні технології використовуються для вдосконалення зупинок громадського транспорту.

На них встановлені таблиці з часом прибуття транспорту, безкоштовним Wi-Fi, розетками, системами відеоспостереження і вбудованими платіжними терміналами. Розумні зупинки вже встановили в Києві, Дніпрі, Львові, Миколаєві та Чернівцях.

Підсумок

Сьогодні в розвинених країнах штучний інтелект робить транспорт безпечнішим, а поїздки – комфортнішими.

Таким чином, технологія продовжить удосконалювати транспорт, щоб він був максимально зручним для жителів і туристів.


Експерти в галузі штучного інтелекту обговорять
впровадження технології на AI Conference Kyiv.

Подробиці й реєстрація ►►►

Схожі новини
Анонси