Зв’язок 5G на дорогах і розумні вивіски для міст: про головні події у сфері штучного інтелекту
Зв’язок 5G на дорогах і розумні вивіски для міст: про головні події у сфері штучного інтелекту

АІ навчився складати важку музику, визначати вік дітей за рухом очей і діагностувати посттравматичний синдром. Про ці та інші події у світі штучного інтелекту – читайте далі в дайджесті.

В Україні протестують зв’язок 5G
для розумних доріг

Міністерство інфраструктури України об’єдналося з Vodafone і Nokia, щоб запустити пілотний проект із впровадження IoT на дорогах на основі зв’язку п’ятого покоління 5G.

Проект спрямований на створення єдиної мережі розумних доріг, яка дасть змогу аналізувати потоки транспорту і зробити дорожній рух безпечнішим. Проект розділений на три етапи: тестування, масштабування й повне впровадження.

Сьогодні технологіями обладнана пілотна ділянка траси Н-01. Далі статистичні дані збиратимуться завдяки LTE, а з другого півріччя 2019 року на ділянці почне діяти зв’язок п’ятого покоління 5G. Наприкінці проекту планують покрити всі автомобільні дороги України новітніми технологіями.

Alphabet розробляє вивіски
для розумних міст

Sidewalk Labs, дочірня компанія Alphabet, створює вивіски для розумних міст, які попереджатимуть жителів, що за ними ведеться стеження.

Через те що в розумних містах встановлюються датчики й камери для розпізнавання осіб і прогнозування транспортних потоків, Sidewalk Labs вважає правильним попереджати жителів про спостереження за ними.

Розумні таблички повідомлятимуть, що в радіусі кількох сотень метрів використовується техніка для збору даних. Такі вивіски з’являться спочатку в Нью-Йорку й Торонто, а пізніше будуть впроваджені і в інших містах.

АІ пише музику в стилі death metal

Американські програмісти й музиканти з дуету Dadabots навчили штучний інтелект складати музику в напрямі death metal у прямому ефірі.

Нейромережу тренували на основі музики від групи Archspire. Алгоритм навчився поєднувати ударні партії, гітару і вокал так, щоб у результаті виходила важка музика.

АІ створив якісний матеріал, який не вимагає відбору, тому розробники дали змогу алгоритму писати музику в режимі реального часу.

АІ визначає вік дітей за
рухами їхніх очей

Вчені з Університету Міннесоти навчили алгоритм визначати вік дітей на основі руху їхніх очей.

Щоб зібрати необхідні для навчання дані, дослідники провели тестування, у якому брало участь 19 дітей у віці півтора року і 22 дитини у віці 2,5 року.

Завдяки пристроям, які відстежують рухи очей, вчені створили теплову карту для кожної вікової групи – вона показувала, які предмети на зображеннях передусім привертають увагу дітей.

З’ясувалося, що півторарічні діти спочатку дивляться на обличчя, а трохи старші – на предмети. Нейромережу навчили на основі зібраної інформації і протестували. Аналізуючи траєкторію руху очей, АІ правильно визначив вік дітей у 83% випадків.

АІ визначає посттравматичний
синдром за голосом

Вчені з Медичної школи Університету Нью-Йорка створили програму, яка діагностує посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) у військових ветеранів на основі їхніх голосів.

Щоб зібрати необхідні дані, дослідники розмовляли із сотнею солдатів США з ПТСР, які брали участь у бойових діях в Іраку й Афганістані.

Створений АІ аналізує слова, а також їхню частоту, ритм і артикуляційні характеристики мови. На основі інформації алгоритм розпізнає голос людей із посттравматичним синдромом із ймовірністю 89%.


Залишайтеся в курсі подій і стежте за останніми новинами ►►►

Схожі новини
Анонси