Віктор Долгоп’ятов із Everest: «Ми живемо в епоху унікальних технологічних можливостей»
Віктор Долгоп’ятов із Everest: «Ми живемо в епоху унікальних технологічних можливостей»

Успішне впровадження AI-рішень вимагає правильного формування завдань, зваженого вибору технології, часу для навчання, налагодження та вивчення ризиків. Реалізацією проєкту повинна займатися команда кваліфікованих фахівців. Такої думки дотримується Віктор Долгоп’ятов – директор департаменту інноваційних технологій Everest.

В інтерв’ю AI Conference Kyiv експерт розповів, які проєкти зараз розробляють в Everest, хто отримає максимальну вигоду від впровадження АІ-технологій і чому сьогодні важливо проводити заходи, присвячені AI-сфері.

Інтерв’юер: AI Conference Kyiv (AICK)
Респондент: Віктор Долгоп
ятов (В.Д.)

AICK: Розкажіть, які проєкти сьогодні розробляються в компанії Everest.

В.Д.: Мені цікаво все, чим ми займаємося в компанії. Сфери запитів і реалізації проєктів насправді сильно диференційовані – медицина, автоматизація виробництва, інтелектуалізація об’єктів і процесів, екологія, клімат, раннє прогнозування. Рішення потрібні скрізь.

Сьогодні розробляється проєкт, який за підсумком дасть змогу отримувати максимально точний прогноз погоди в місті в межах кожного кварталу. Завдяки цьому рішенню можна буде попереджати про ожеледь на магістралях, відстежувати зони появи алергенів тощо. Він поєднує технології IoT і AI.

Інший проєкт прогнозує вихід із ладу й можливий злам інженерних систем – вентиляції, кондиціонування, водоочищення, ліфтів тощо. Поєднує технології IoT, AI і M2M.

Неймовірно цікаві проєкти в медицині, але поки утримаюся від коментарів щодо цього.


AICK: Хто сьогодні в Україні найбільш зацікавлений у впровадженні інноваційних технологій (бізнес, суспільство, органи влади)? Хто отримає від цього найбільшу вигоду?

В.Д.: Від впровадження технологій виграють усі. Сьогодні інновації стали трендом як для бізнесу й держави, так і глобально для суспільства загалом.

Однак ми, на жаль, часто стикаємося з абсолютно абсурдними проявами нерозуміння, що саме вважати інноваційною технологією. Одні впроваджують складський облік для виробництва з псевдоаналітикою, інші – переходять із паперових носіїв на електронний документообіг. І кожен стає на нову сходинку розвитку у своєму напрямі. Але чи інновації це? Для одних – так, для інших – це буденність, яку вони пройшли роки тому.

Межі зони сприйняття сучасних технологій та їхніх можливостей досі сильно розмиті. Будь-яке нове впровадження вимагає чітких правил, порядку та узгодженості дій, а головне – розуміння їхньої суті і призначення. Адже до чого зводиться будь-яке застосування технологій? До простоти й ефективності. Вигоду отримають ті, хто зможе їх правильно використовувати й на своїй практиці, можливо, оптимізує до нового рівня.


AICK: Наскільки витратне сьогодні впровадження AI- і IoT-рішень?

В.Д.: Досить затратне, якщо розглядати професійний підхід. Але, як і в будь-який інший сфері реалізації того чи іншого проєкту, все залежить від цілей, потреб і застосовуваних технологічних рішень.

IoT-рішення, передусім, вимагають інфраструктури, яка в нашій країні тільки розвивається й поки що перебуває в зародковому стані; доступних джерел енергії; ефективної системи отримання, обробки й передачі даних. AI вимагає правильного формулювання завдання, зваженого вибору технології, часу для навчання й налагодження, вивчення ризиків. І, безумовно, для реалізації відповідних проєктів необхідна команда кваліфікованих фахівців, до якої входять інженери, програмісти, аналітики даних, project-менеджери.


AICK: У яких сферах в Україні найактивніше застосовують інноваційні технології?

В.Д.: З моїх спостережень сьогодні найактуальніші сфери застосування інноваційних технологій – це чат-боти в службах доставки й на інтернет-ресурсах, а також голосові помічники. Є непогані приклади автоматизації на виробництві та в ігровій індустрії.


AICK: З якими проблемами стикаються українські компанії під час впровадження у свою діяльність AI-рішень?

В.Д.: Не всі поки до цього приходять. Знання технології не завжди дає розуміння того, навіщо вона потрібна конкретній компанії й чи потрібна на певному етапі в принципі. Впровадження будь-якої нової технології тягне за собою реструктуризацію звичних дій співробітників, що найчастіше порушує зону комфорту. Практично не існує однакових технологічних процесів всередині компанії, відповідно, благо для одних перетворюється в колапс для інших.

Запорука ефективного впровадження AI – чітке розуміння обраного підходу. Він має максимально відповідати поставленим цілям і не зачіпати ті процеси компанії, які на певному етапі не потребують «реформування» завдяки інноваціям. Усе повинно відбуватися поетапно і виважено. Користь, яку можна отримати від застосування AI, може бути не очевидною, але як мінімум прогнозованою, для співробітників компанії зокрема.


AICK: На вашу думку, наскільки важливо проводити в Україні тематичні заходи, присвячені AI-сфері?

В.Д.: Безумовно, важливо проводити в країні івенти, присвячені AI-сфері. Ми живемо в епоху глобальних цифрових перетворень і унікальних технологічних можливостей. Через свою специфіку ми відстаємо й будемо відставати якийсь час. Але це специфіка, а не наше небажання стати частиною інноваційного світу. Тому актуалізація даного питання й залучення аудиторії до його обговорення, до подання своїх продуктів, напрацювань і пропозицій, до обміну досвідом та формування співробітництва – це стимул до нових звершень і крок назустріч розвитку інноваційного середовища в країні.


AICK: Ви виступите як модератора AI Conference Kyiv. Чого очікуєте від івенту?

В.Д.: Хочу побачити прогрес у рішеннях і розробках українських компаній, залученість та інтерес до цієї теми, більш осмислені і професійні підходи до реалізації завдань на цьому терені, а також підвищення експертизи фахівців. І, звісно ж, хочу спостерігати очі дійсно зацікавлених людей-фахівців, які готові до нових звершень.


Віктор Долгопятов стане модератором AI Conference Kyiv, де топові експерти розкажуть про впровадження і використання штучного інтелекту в бізнесі. Гості івенту зможуть поспілкуватися з ведучим і поставити йому запитання.

Стати учасником заходу ►►►

Схожі новини
Анонси