Ринок праці в АІ-сфері: високі зарплати й гонитва за кращими умами
Ринок праці в АІ-сфері: високі зарплати й гонитва за кращими умами

Сьогодні компанії різних розмірів і спрямувань займаються розробленням, впровадженням, використання і продажем АІ-систем. Попри це у світі існує нестача фахівців у цій галузі. Тому і IT-гіганти, і менші організації ведуть полювання на кваліфікованих розробників, залучаючи їх у свій бізнес мільйонними зарплатами. Докладніше про те, що сьогодні відбувається на ринку праці в AI-сфері, – далі в статті.

Брак кадрів – головна проблема ринку праці в галузі АІ

Створення АІ-систем – це витратний і трудомісткий процес. У деяких випадках одна людина може самостійно впоратися зрозробленням продукту, в інших – цією роботою займається велика команда фахівців, кожен із яких відповідає за вирішення того чи іншого завдання. Крім того, все більше організацій вдаються до використання Big Data. Тому сьогодні в інтересах багатьох компаній – привернути до себе достатню кількість працівників, які знаються на технологіях штучного інтелекту. Однак це вдається не завжди, оскільки на ринку спостерігається дефіцит кадрів із цієї галузі.

Стартап Element AI провів дослідження ринку і з’ясував: станом на 2018 рік у світі налічувалося лише 22 тисячі програмістів із науковим ступенем, які можуть розробляти АІ-системи. Тільки 3 тисячі з них перебували в пошуку роботи. У США для таких спеціалістів було відкрито як мінімум 10 тисяч вакансій цій сфері.

Брак фахівців призводить до того, що зацікавлені компанії ведуть постійну боротьбу за цінні кадри.

Висока зарплата як спосіб залучення АІ-фахівців

Сьогодні в Google, Facebook, Apple, Amazon, Microsoft та інших великих світових корпорацій є власні проекти в галузі АІ. Тому вони потребують кадрів, який займатимуться їхньою реалізацією. Щоб залучати фахівців такого напряму на свої майданчики, вони пропонують їм високі зарплати.

За інформацією New York Times, у 2016 році OpenAI заплатила розробнику АІ Іллі Суцкеверу $19 млн. Ще один науковий співробітник компанії – Іан Гудфеллоу – за неповний календарний рік отримав понад $800 тисяч. Обидва програмісти раніше працювали в Google. А в інженера-робототехніка Пітера Аббіла розмір зарплати за один місяць становив $425 тисяч.

На високі доходи сьогодні можуть розраховувати й менш знамениті розробники. Фахівці-початківці в галузі АІ з невеликим або повною відсутністю практичного досвіду можуть отримувати від $300 тисяч до $500 тисяч на рік.

Для утримання кваліфікованих IT-працівників корпорації укладають із ними мільйонні контракти на кілька років із можливістю подальшого продовження співпраці. Крім того, їм навіть передають частки в компаніях.

У Китаї також спостерігається нестача кадрів. Для розв’язання цієї проблеми місцеві корпорації пропонують фахівцям у галузі АІ високі зарплати. Дохід у китайських розробників AI-рішень вищий, ніж у аналітиків кращих інвестиційних банках країни.

В Україні доходи представників IT-сфери не так високі, як у США, Азії і країнах Європи. Згідно з опитуванням порталу DOU, у грудні 2018 року середній розмір зарплати розробників коливався від $500 до $5000. Найменше заробляли junior QA і talent researcher. Найвищий дохід отримували ті, хто обіймав посади system architect і director of engineering.

AI Conference Kyiv: Rinok pratsI v AI-sferI: visokI zarplati y gonitva za kraschimi umami

Брак кадрів: які причини

Сьогодні поки не в багатьох вищих навчальних закладах організовані факультети, кафедри або курси, де б готували фахівців зі штучного інтелекту. Тому люди, які бажають опанувати цю спеціальність і володіють певними вміннями, отримують ази дисципліни іншими способами.

За інформацією Financial Times, компанія Kaggle провела опитування і з’ясувала, що тільки 30% респондентів, які працюють у сфері АІ, вивчали науку про дані та машинне навчання в навчальних закладах. 66% учасників дослідження заявили, що вони самоучки. Більша частина користувачів стверджує, що здобували ази професії завдяки онлайн-курсам.

В Україні фахівців у сфері АІ навчають в ІПСА КПІ імені Сікорського, УКУ та інших ВНЗ.

Також дефіцит кадрів провокують і самі компанії, коли переманюють на роботу професорів із університетів. Викладачі замість того, щоб ділитися своїми знаннями та досвідом зі студентами, переходять працювати в комерційний сектор.

Наприклад, експерт із машинного навчання Ендрю Ін звільнився зі Стенфордського університету й перейшов на роботу в Baidu. У 2016 році низка вчених покинула Оксфордський і Кембриджський університети і працевлаштувалася в DeepMind. Пітер Аббіл перейшов в OpenAI з Університету Каліфорнії.

Як розв’язати проблему

За словами техдиректора LexisNexis Legal and Professional Джеффа Рейла, далекоглядні учасники IT-сфери не чекатимуть, поки ринок праці наповниться достатньою кількістю АІ-розробників. Вони самі візьмуться за навчання таких працівників.

Уже сьогодні різні компанії (Intel, Facebook, Google, Microsoft та інші) організовують навчальні програми для АІ-фахівців. Google пішла далі в цьому питанні. IT-гігант проводить експерименти з автоматичним машинним навчанням, в ході якого штучний інтелект самостійно розробляє іншу АІ-систему.

Підсумок

За оцінками Tractica, за підсумками 2018 року обсяг світового ринку АІ-систем становив $8,1 млрд. Прогнозується, що далі цей показник зростатиме й до 2025-го сягне $105,8 млрд. У зв’язку з цим залишатиметься потреба в кадрах, які знаються на технологіях штучного інтелекту. Однак експерти вважають, що в недалекій перспективі ситуація з дефіцитом АІ-фахівців не вирішиться, оскільки на підготовку кваліфікованих розробників потрібно багато часу.

Схожі новини
Анонси