Мікроскоп для нейромереж від Open AI і Google і пошук злодіїв із сервісом від Vaak: останні новини зі світу штучного інтелекту
Мікроскоп для нейромереж від Open AI і Google і пошук злодіїв із сервісом від Vaak: останні новини зі світу штучного інтелекту

Open AI і Google створили сервіс, який дає можливість розглядати нейромережі, ніби під мікроскопом, а IBM навчала свій АІ на фотографіях, чиї власники не дали на це дозволу. Більше новин про штучний інтелект — читайте в нашому щотижневому дайджесті.

Відкрито продаж сервісу від японського стартапу Vaak, який виявляє злодіїв у магазині

Японський стартап Vaak розробив АІ-систему, яка дасть можливість запобігти крадіжкам у магазинах. Штучний інтелект використовує записи з камер спостереження, щоб визначити потенційного злодія за жестикуляцією й мімікою, яка видає його метушню й занепокоєння.

Систему Vaak вже перевірили в дії — у 2018 році вона виявила злодія в одному з магазинів японського міста Йокогама. Хоча тоді ПЗ тільки проходило тестування, йому вдалося помітити крадіжку, яку упустили охоронці магазину. У результаті злочинця впіймали.

На цьому тижні Vaak відкрив офіційний продаж свого сервісу.

IBM використовувала фотографії для навчання АІ без дозволу власників

IBM створила базу даних із фотографій сервісу Flickr для навчання систем розпізнавання осіб. При цьому компанія не отримала дозволу від авторів і героїв фотографій.

Знімки IBM передав власник сервісу Flickr — компанія Yahoo. Вона збирала базу даних із 99 млн знімків для дослідницьких цілей і отримала на це дозвіл, проте в її ліцензії не йдеться про використання фотографій людей для навчання штучного інтелекту.

Представники IBM стверджують, якщо хтось із користувачів захоче видалити знімки з бази даних — їм потрібно просто надіслати посилання на них співробітникам компанії. Однак зараз зробити це неможливо — компанія закрила доступ до бази, тому користувачі не можуть дізнатися, які саме фотографії використовуються.

Новий додаток від Microsoft дасть змогу сліпим людям «переглядати» фотографії на смартфоні

Microsoft випустила нову версію програми Seeing AI, яка, завдяки технології комп’ютерного зору, дасть змогу сліпим і людям зі слабким зором «переглядати» фотографії на смартфоні або комп’ютері.

Щоб запустити додаток, користувач повинен торкнутися екрана смартфона. Система комп’ютерного зору розпізнає деталі зображення й озвучує їх через динамік або навушники.

З 13 березня безкоштовний додаток можна завантажити в App Store і Google Play.

Нейромережа за ціною Пікассо: нову картину, написану АІ, продадуть на аукціоні

6 березня на аукціоні Sotheby’s в Лондоні з’явилася нейромережа, яка генерувала унікальні портрети людей. «Спогади перехожих 1» стане другим проданим твором мистецтва від АІ — попереднім став «Портрет Едмонда де Беламі», який пішов із молотка на аукціоні Christie’s за $432 тис.

Як стверджує творець проекту Маріо Клінгеманн, покупець цього лота забезпечить себе оригінальними портретами на все життя — нейромережа генерує картини, які ніколи не повторюються.

Open AI і Google презентували Activation Atlases — сервіс, який бачить нейромережу наскрізь

Організація Open AI і корпорація Google створили Activation Atlases — інструмент для візуалізації взаємодії між нейронами в АІ-системах. Він дає змогу зрозуміти, як нейромережа приймає рішення.

Подібні розробки намагалися створити й раніше, але тоді це було схоже на виявлення окремих букв у візуальному алфавіті алгоритмів. Нове дослідження вже ближче до цілого словника — воно пояснює, як нейромережа з’єднує ці букви в слова.

В Open AI вважають, завдяки даній технології можна запобігати непередбачуваним проблемам у нейронних мережах — наприклад, коли мережа покладається на хибні кореляціїпід час класифікації зображень.


Залишайтеся в курсі подій і стежте за останніми новинами

Схожі новини
Анонси