АІ в ролі коміка, письменника й еколога: що сталося в AI-сфері за тиждень
АІ в ролі коміка, письменника й еколога: що сталося в AI-сфері за тиждень

АІ навчився писати жарти, стежити за рівнем забруднення повітря і творчо підходити до редагування текстів. Що ще цікавого сталося у світі AI, читайте в нашому дайджесті за минулий тиждень.

Розробники навчають АІ-систему
генерувати жарти

Команда дослідників під керівництвом китайського фахівця Хе Хе зі Стенфорда створює штучний інтелект, який зможе жартувати, як людина. Для цього вчені використовують різні теорії гумору.

Навчаючи АІ-систему, фахівці завантажували в неї кілька омонімів. Програма генерувала з одним із них звичайне речення. Після цього нейронна мережа змінювала одне слово на інше. Щоб жарт, який вийшов, не втратив сенсу і був логічнішим, штучний інтелект вставляв у речення додаткові словосполучення.

Здібності AI-системи перевірили під час змагання, у якому брали участь справжні коміки. У результаті глядачі в 90% випадків присудили перемогу людям.

АІ від IBM допоможе в діагностиці глаукоми

Фахівці IBM застосували технології штучного інтелекту для складання візуальної моделі сітківки людського ока.

Система глибокого навчання на основі тривимірного сканування зорового нерва оцінює індекс поля зору пацієнта. За цими даними нейромережа здатна діагностувати у людини глаукому або ж надати прогноз із її можливого розвитку.

Фахівці протестували розроблену програму. Виявилося, що штучний інтелект дає точніше уявлення про стан здоров’я очей, ніж традиційні методи діагностики.

Google навчить АІ розпізнавати
голоси людей із вадами мовлення

На конференції розробників I/O представники компанії Google оголосили, що навчать штучний інтелект розпізнавати, що говорять люди з порушеною функцією мовлення. Ця робота проводитиметься в межах проекту Euphoria.

Розробники запишуть кілька тисяч фраз, які промовили люди з відхиленнями в мовленнєвому розвитку. Їх порівняють із мовленням людини, у якої відсутні будь-які порушення у цій області. У результаті АІ-систему навчать розпізнавати, що говорять люди з проблемами і відхиленнями в мовленні.

Надалі в Google планують удосконалити штучний інтелект до такої міри, що він зможе переводити звуки й жести людини в голосові команди або повідомлення.

АІ допоможе стежити за рівнем
забруднення атмосфери Землі

Систему моніторингу розробляє компанія WattTime. Штучний інтелект використовуватиме дані із супутників дистанційного зондування Землі. Алгоритми оброблятимуть зображення і знаходитимуть у них ознаки забруднення атмосфери.

AI-програма збиратиме й у режимі реального часу публікуватиме у відкритому доступі інформацію про те, який обсяг вуглекислого газу кожна фабрика й завод викидають в атмосферу Землі. Крім того, система займеться збором даних про забруднення води.

АІ від Microsoft почне виправляти
стилістичні помилки в текстах

У текстовому редакторі Microsoft Word з’явиться нова функція Ideas. Вона допоможе користувачам виправляти стилістичні помилки й робити текст лаконічнішим.

Штучний інтелект підкаже користувачеві, як замінити невдало сформульоване речення, підбере відповідні синоніми до слів і альтернативні фрази для різних виразів. Програма також розшифровуватиме абревіатури і виділятиме деякі частини тексту, щоб його було зручніше читати.

Нова функція запрацює в тестовому режимі в липні 2019-го. Вона буде доступна в онлайн-версії програми.


Залишайтеся в курсі подій і стежте за останніми новинами ►►►

Схожі новини
Анонси