«Мене не один раз приймали за директора “Microsoft Україна”» – керівник DevRain Олександр Краковецький
«Мене не один раз приймали за директора “Microsoft Україна”» – керівник DevRain Олександр Краковецький

Свій шлях у світі IT Олександр Краковецький почав ще в студентські роки. У віці 23 років він отримав статус Microsoft Regional Director, а у 25 – заснував власну компанію. Сьогодні експерт обіймає посади технічного керівника соціального стартапу «ДонорUA» і генерального директора ІТ-компанії DevRain.

Ми поговорили з експертом про те, як починалася його кар’єра, у яких проектах він брав участь, як створював власну компанію і які нагороди отримав.

«Моя кар’єра IT-фахівця почалася в університеті»

Першу роботу у сфері IT я отримав на 3-му курсі університету під час практики. Це була вінницька компанія, яка переважно працювала з ізраїльськими клієнтами й була однією з небагатьох, хто вже працював з .NET.

У перший рік роботи я спробував велику кількість мов програмування: С++, ColdFusion, Perl, PHP, VB.NET, C#. Також верстав веб-сторінки й займався тестуванням. Однак врешті-решт зупинився на .NET та мові програмування C#.

«Знання та практика, отримані в університеті, допомагають мені й досі»

Штучним інтелектом я зацікавився ще в університеті. Мій науковий керівник запропонував звернути увагу на Data Mining (інтелектуальний аналіз даних або знаходження знань у великих масивах даних) – предтечею того, що ми зараз називаємо штучним інтелектом. Я любив математичне моделювання, обчислювальні методи, статистику та, звісно, програмування, тому ця сфера мене дуже зацікавила.

Однак тоді було дві проблеми – відсутність фахівців, які могли б допомогти з вивченням предметної області, і відсутність будь-якої інформації за цією темою українською або російською мовами. Єдина книга, яку тоді вдалося знайти, – це видання «Методи й моделі аналізу даних: OLAP і Data Mining» Барсегяна. Я перечитував її кілька разів.

Паралельно експериментував із реалізацією обчислювальних методів і алгоритмів машинного навчання на .NET, оскільки в той час майже всі реалізації були на C/C++ і знайти щось під Windows було досить важко. Частково рятували програмні продукти Matlab, MathCAD і Statistica.

Для пошуку колег почав публікуватися на порталі habr.ru. Завдяки трохи наївними і, відверто кажучи, дилетантським статтям про Data Mining я підняв свій рейтинг до топового рівня. Завдяки цим публікаціям мені стали приходити запрошення на роботу з України та інших країн.

Далі було навчання в аспірантурі, де основною темою моєї роботи став штучний інтелект. Наукові дослідження були пов’язані з аналізом результатів пошуку, методами кластеризації і семантичного аналізу текстів.

Знання та практика, отримані в університеті, допомагають мені й досі.

Розповім про один випадок. У своїй роботі я використовував матеріали китайського підрозділу Microsoft Research. Я зв’язався з колегами з Китаю, відправив їм свої напрацювання й отримав запрошення на стажування. Проте, на жаль, мені не вдалося туди поїхати через жорстку політику Китаю щодо іноземців напередодні Олімпіади в Пекіні. Після цього я перейшов на позицію Team Lead і почав активно їздити у відрядження. Часу на зайві активності стало мало, тому я зосередився на роботі.

«Завдяки статусу Microsoft Regional Director мене не один раз приймали за директора “Microsoft Україна”»

Microsoft Most Valuable Professional і Microsoft Regional Director – це нагороди, які отримують незалежні експерти за внесок у розвиток технічних спільнот. Експерти, які мають такий статус, не є співробітниками Microsoft, не отримують винагороду за свою роботу. Вони займаються «технологічним євангелізмом» – організовують технічні мітапи, конференції, хакатони й буткемпи, виступають на конференціях, роблять внесок в open source і працюють над власними соціальними проектами.

Статус Microsoft MVP можна отримати за розвиток технічних спільнот. Його видають терміном на 1 рік із конкретної технології або продукту. За 9 років я поміняв кілька категорій: від ASP.NET/IIS і Windows Platform Development до Artificial Intelligence зараз.

Програма Microsoft RD більш закрита. Вона об’єднує високопрофесійних бізнес-орієнтованих експертів, які виступають мостом між Microsoft і іншими організаціями/спільнотами у конкретній країні або регіоні. Мене номінували на отримання нагороди Microsoft Regional Director у 23 роки, й навіть через 10 років я залишаюся одним із наймолодших регіональних директорів у світі.

Через статус Microsoft RD мене не раз приймали за директора «Microsoft Україна», хоча в цій компанії я ніколи не працював (посміхається – прим. редакції). У світі всього 160 регіональних директорів, і потрапити до цієї програму набагато складніше, ніж стати MVP.

«За кордоном статуси Microsoft RD і Microsoft MVP мають велику вагу»

На жаль, в Україні поняття «експерт» нівельовано. Тому більшість ініціатив, у яких я брав участь, не були пов’язані зі статусами Microsoft Most Valuable Professional і Microsoft Regional Director. Але за кордоном вони мають велику вагу й дають змогу досить легко знаходити спільну мову як із технічними фахівцями, так і з представниками бізнесу.

«У 2013 році отримав нагороду Ukrainian IT Awards»

Кілька років тому компанія SoftServe започаткувала нагороду Ukrainian IT Awards, яка видається українським IT-фахівцям у декількох номінаціях. У 2013 році я став переможцем у категорії Software Architecture. Хоч у мене досить багато питань до відбору та оцінки володарів цієї нагороди, я вважаю, що Ukrainian IT Awards – це, безперечно, чудова ініціатива.

«Моя участь у Kyiv Smart City була випадковою»

У Kyiv Smart City я потрапив випадково. На одній із зустрічей мені запропонували приєднатися до ініціативи для розвитку смарт-ком’юніті. У той час я вже їздив до Казахстану в ролі ментора на хакатон Smart Astana і провів муніципальний хакатон у Вінниці.

Я допомагав розробляти концепцію Kyiv Smart City. Також я займався організацією Kyiv Smart City Hackathon і Kyiv Smart City Forum.

Можна по-різному оцінювати подібні ініціативи, але, очевидно, що тільки в тісній взаємодії влади й активних громадян можна досягти позитивних результатів.

«У “ДонорUA” ми допомагаємо українцям швидко знаходити донорів крові»

Я співзасновник і технічний керівник «ДонорUA» – проекту, що який займається популяризацією безоплатного донорства в Україні. Він розроблений із використанням найсучасніших підходів та інструментів. Крім того, ми вже кілька років експериментуємо і з чат-ботами, і зі штучним інтелектом в рамках проекту.

Ми допомагаємо українцям швидко знаходити донорську кров, якої в країні зараз катастрофічно не вистачає. Для цього ми розробили інтелектуальну систему, яка дає змогу досить невеликій команді швидко шукати донорську кров по всій країні. Аналогів нашої системи у світі практично немає.

«Коли я заснував компанію DevRain, мені було 25»

Кілька місяців я працював віддалено на одну зарубіжну компанію й навіть зібрав під проект невелику команду, яка і стала основою майбутньої компанії.

Коли цей проект закінчився, ми з Михайлом Галушком (партнером по DevRain) вирішили, що нам набридло відповідати на питання, чим абстрактний клас відрізняється від інтерфейсу і як працює GC («збір сміття») в .NET. Тому ми вирішили, що відкриємо свою компанію.

У той час у нас не було ні стартового капіталу, ні замовників. Мені було 25, а Михайлу – 23. Ми вирішили, що будемо займатися розробками для Windows Phone – у той час це була нова мобільна операційна система від Microsoft. У результаті вже через місяць у нас з’явився перший клієнт.

Через кілька років ми стали однією з найкращих компаній, які розробляють Windows Phone-додатки. «Microsoft Україна» визнала DevRain найкращим партнером року в цій категорії.

«Сьогодні DevRain займається різними проектами»

Зараз ми спеціалізуємося на розробці хмарних і мобільних рішень, а також активно інвестуємо в AI. Це розробка чат-ботів, машинне навчання, інтелектуальний аналіз контрактів із використанням Natural Language Processing. Проекти дуже різні, до кожного з них ми підходимо індивідуально.

Нещодавно ми приєдналися до програми Microsoft AI Inner Circle, яка об’єднує компанії з реальним досвідом впровадження інтелектуальних рішень на платформі Microsoft AI. Наразі лише 70 компаній приєдналися до цієї програми.


4 червня Олександр Краковецький виступить на AI Conference Kyiv.
Він розповість про особливості впровадження штучного інтелекту в роботу підприємств.
Познайомитися з експертом і дізнатися більше про впровадження штучного інтелекту в бізнес – тут ►►►

Схожі новини
Анонси