АІ навчився перекладати усне мовлення і створювати рецепти віскі: що сталося у світі AI за тиждень
АІ навчився перекладати усне мовлення і створювати рецепти віскі: що сталося у світі AI за тиждень

У Китаї штучний інтелект виступає як телеведучий, у Швеції — створює рецепти віскі, а в США AI-систему навчать вести повітряний бій. Про ці та інші новини зі світу АІ читайте в нашому дайджесті за минулий тиждень.

Для Пентагону створять штучний інтелект,
який здатний вести повітряний бій

Агентство перспективних оборонних розробок (DARPA) Пентагону проведе конкурс на створення АІ-системи, яка зможе керувати бойовими авіасуднами і вести в повітрі маневровий ближній бій. Її розробка відбуватиметься в межах програми АСЕ.

Нова система повинна бути навченою. Планується, що вона буде отримувати навички ведення повітряного бою за аналогією з людьми. Спочатку її навчать простих маневрів, а тільки після цього — фігур вищого пілотажу.

Випробування АІ відбудуться поетапно. Під час перших тестів він братиме участь у віртуальному бою. Досвідчені льотчики оцінять, як система може впоратися зі своїм завданням. На другому етапі програму протестують на невеликих безпілотниках.

АІ самостійно розвинув людський
підхід до чисел

Логічний підхід до чисел спонтанно розробила нейронна мережа, яка спочатку була підготовлена ​​для простого візуального виявлення об’єктів. Під час дослідження вчені виявили, що певні вузли в мережі розпізнають абстрактні числа в такий же спосіб, як справжні нейрони в людському мозку.

АІ-система визначила, що ілюстрація, де зображені чотири яблука, схожа з картинкою, на якій зафіксовані чотири кішки, тому що їх об’єднує спільна риса — поняття «чотири».

У Китаї створили віртуальних ведучих,
які працюють цілодобово

Медіакомпанія «Сіньхуа» розробила віртуальних телеведучих з елементами штучного інтелекту. Вони здатні генерувати новинні випуски цілодобово. На телеканалі підрахували, що АІ провів в ефірі вже 10 тисяч годин.

Поки ведучим під силу тільки прості завдання. Вони добре читають новини про погоду й дорожню ситуацію. Проте АІ-система може неправильно реагувати на інформацію про природне лихо.

Однак у виданні The Next Web вважають, що АІ надалі може перевершити традиційних телеведучих.

У Швеції створюють віскі
завдяки штучному інтелекту

Спільний проект реалізують компанії Mackmyra, Fourkind і Microsoft. Щоб створити унікальний алкогольний напій, штучний інтелект проаналізував усі рецепти віскі від компанії Mackmyra, вивчив відомі тренди на ринку, узяв до уваги вподобання споживачів і результати продажів.

У підсумку АІ згенерував понад 70 млн рецептів. Потім він викреслив із цього переліку ті варіанти, які можуть не сподобатися дегустаторам.

Тепер зразок віскі, створеного за рецептом штучного інтелекту, відправлять на дегустацію. Якщо напій буде схвалений, то його запустять у виробництво. Продукт може з’явитися на прилавках уже восени 2019-го.

Штучний інтелект навчився
перекладати усне мовлення

Команда розробників з Google під керівництвом Юнхуея У розробила алгоритм, який безпосередньо перекладає мовлення з однієї мови на іншу.

Програма навчалася на двох датасетах, які містили записи розмов англійською та іспанською мовами та їхнє текстове представлення.

Фахівці протестували новий АІ-продукт. Вони порівняли підсумки роботи алгоритму з перекладом, зробленим людиною. Виявилося, що система краще впоралася із завданням тоді, коли усне мовлення спочатку перетворювала на текст, а тільки потім перекладала на іншу мову.


Більше новин зі світу АІ ►►►

Схожі новини
Анонси