Що сповільнює впровадження автоматизації в Україні? Інтерв’ю з Тарасом Фірманом, Data Science Competency Manager у компанії ELEKS
Що сповільнює впровадження автоматизації в Україні? Інтерв’ю з Тарасом Фірманом, Data Science Competency Manager у компанії ELEKS

Автоматизація потрібна підприємствам, але не всі вони мають змогу її провести – вважає Тарас Фірман, Data Science Competency Manager у компанії ELEKS. В інтерв’ю AI Conference Kyiv експерт розповів, що отримує компанія, яка вирішує автоматизувати свої виробничі процеси, та що сповільнює розвиток технологій в Україні.

Тарас Фірман – менеджер із управління компетенції статистичного аналізу даних та машинного навчання в ELEKS. Займається моделюванням близько 5 років. Починав кар'єру як Computer Vision Engineer, далі продовжив як математичний аналітик і Data Scientist.

Інтерв’юер: AI Conference Kyiv (AI)
Респондент: Тарас Фірман (Т.Ф.)

AI: У 2016 році компанія Russmann зрозуміла, що їй час удосконалити операційні процеси, – і уклала угоду з ELEKS у якості технологічного партнера. Розкажіть детальніше про рішення, які ви запропонували компанії.

Т.Ф.: У компанії була недосконала та стара ERP-система, і власне з її оновлення все почалось. Виявилось, що багато процесів компанії неефективні, виконуються вручну, а планування зводиться до простого повторення тенденцій попередніх періодів.

Перше рішення стосувалося побудови модуля прогнозування попиту, внаслідок чого кількість похибок у плануванні зменшилася на 12%. Це рішення стосувалося аналізу попередніх тенденцій у попиті на оренду з врахуванням специфіки регіону, потреби в різних типах автомобілів (кузов, пробіг, замовлені наперед).

Паралельно з цим ми сфокусувалися на оптимізації витрат, пов’язаних із обігом транспортних засобів, а саме їх відправленням до пунктів оренди. Очевидно, що це планування має базуватися на передбаченні попиту на певні автомобілі в певний час та в певному місці. Також є вимоги довантажівки-автовозу,який транспортує автомобілі, чи до водіїв, які їх транспортують – наприклад, час роботи. Разом із цим для підтримання запасів автомобілів потрібні відповідні закупівельні активності з ефективною амортизаційною політикою.

Команда ELEKS створила модуль, який забезпечує оптимізацію описаних вище процесів. Його впровадження дало компанії можливість зменшити витрати приблизно на 50 тис. доларів щомісячно.


AI: Партнери дали вам доволі мало часу на виконання робіт – 2 місяці. Як вам вдалося дотриматися дедлайну?

Т.Ф.: По-перше, більшість процесів відбувалися паралельно. По-друге, ми мали змогу залучити декількох спеціалістів на розробку одного модуля, якщо було необхідно. Також слід зауважити, що ми вже мали досвід, пов’язаний із розв’язанням задач прогнозування, оптимізації вантажопотоку та планування ресурсів, тому це дещо спростило перші кроки.


AI: Що компанія Russmann отримала у результаті?

Т.Ф.: Нову ERP-систему, яка дала компанії можливість планувати свою діяльність відповідно до вимог ринку. Ефект від впровадження нових модулів – зменшення похибок у плануванні та вимірюване зменшення витрат.


AI: Що потрібно зробити компанії, щоб автоматизувати своє виробництво чи бізнес-процеси?

Т.Ф.: Відповідь на це запитання залежить від багатьох чинників. У першу чергу потрібно розуміти, чи є у компанії потреба в автоматизації, можливості її впровадження та активи – наприклад, попередні дані. По часу – знову-таки залежно від чинників: це може зайняти від кількох місяців до кількох років.


AI: Чи є попит на автоматизацію бізнес-процесів в Україні?

Т.Ф.: Автоматизація дуже потрібна, проте більшість суб’єктів господарювання не мають можливості її провести. Це може бути спричинено багатьма чинниками – неефективним менеджментом, відсутністю змін, бюджету тощо.


AI: Які перспективи у ринку AI-рішень в Україні?

Т.Ф.: Наразі ми готуємо кілька проектів, які мають АІ-складову для підприємств України. На жаль, поряд із прагненням до інновацій компанії зазнають впливу інших факторів – банально інфляції чи політичних змін. Це сповільнює швидкість впровадження технологій у цілому.


Щоб дізнатися більше про автоматизацію виробничих
процесів – реєструйтеся на AI Conference Kyiv,
яка відбудеться 4 червня у столиці України.

Схожі новини
Анонси