Що чекає ринок безпілотних автомобілів у 2019 році: капіталізація й топ виробників
Що чекає ринок безпілотних автомобілів у 2019 році: капіталізація й топ виробників

Які зміни чекають ринок безпілотних автомобілів найближчим часом? Розберемо на прогнозах консалтингової компанії Frost & Sullivan і огляді постачальника фінансової інформації Bloomberg.

Капіталізація ринку безпілотних автомобілів у 2019–2020 роках

За прогнозами компанії Frost & Sullivan, у 2019 році ринок безпілотних транспортних засобів збільшиться до $ 84 млрд. Для порівняння: у 2018-ому він становив $ 1,3 млрд. На думку експертів, такий стрибок у капіталізації пов’язаний із тим, що обсяг інвестицій у ринок автономних автомобілів значно збільшився: тільки автоконцерн Audi протягом наступних п’яти років планує інвестувати в цей сектор близько $ 40 млрд.

Також в Frost & Sullivan вважають, що в майбутньому на ринку безпілотних автомобілів залишиться три-чотири основні гравці, які будуть надавати повний спектр рішень.

Провідні гравці ринку безпілотних автомобілів

У другій половині 2018 року Bloomberg опублікувала рейтинг найвпливовіших представників ринку безпілотних машин. На передових позиціях у ньому виявилися Waymo, General Motors, Audi і Tesla Motors.

Waymo

Waymo, проект Google, лідирує на ринку з кількох причин: компанія не боїться виводити безпілотні автомобілі на громадські дороги, у неї в команді — розробники з Google (що вже хороший піар), а також вона фінансується впливовими інвесторами.

Під час тестування автомобілі Waymo показали хороші результати: втручання людини в управління безпілотника було потрібно всього в трьох випадках на 560 тис. кілометрів шляху. Для порівняння: у General Motors, найближчого конкурента Waymo, цей показник досягає 22 втручань на 212 тис. кілометрів шляху.

Проте в безпілотників Waymo є й недоліки: їхній штучний інтелект поки не дає можливості відрізнити зім’ятий клаптик паперу від каменю на дорозі, авто погано працює в дощ і не вміє паркуватися. Google обіцяє виправити ці недоліки до 2020 року.

General Motors

General Motors — американська автомобільна корпорація, яка розпоряджається значними інвестиціями. Японський фонд SoftBank вклав $ 2,25 млрд у підрозділ GM, який відповідальний за безпілотники, і ще $ 1,1 млрд у підрозділ вклала сама компанія.

У 2019 General Motors планує запуск програми для поїздок на Chevrolet Cruise — безпілотного авто, у якого зовсім немає керма й педалей. Конкуренти поводяться обережніше, обіцяючи вийти з такими технологіями на ринок не раніше 2020-го.

Audi

Компанія Audi — один із піонерів галузі підключених автомобілів. Модель Audi A3 2014 року стала першим автомобілем, обладнаним точкою доступу 4G LTE Wi-Fi. Ця технологія стала стандартом для сучасних підключених авто.

У 2019 на виставці CES компанія презентувала модель безпілотного авто Audi E-Tron. Працюючи спільно з Disney, розробники синхронізували поступальний, зворотній і бічний рух автомобіля з відеогрою на основі VR, щоб урізноманітнити звичайну поїздку інтерактивами.

Виробник обіцяє, що до 2025 року компанія пропонуватиме клієнтам 20+ моделей електромобілів із безпілотним водінням.

Tesla Motors

Напевно, у багатьох автолюбителів слово «безпілотник» асоціюється з Tesla. Але успішний маркетинг і популярність Ілона Маска не єдині заслуги, які вивели Tesla Motors в лідери ринку.

В автомобілі Tesla вбудований автопілот, завдяки якому вони можуть перебудовуватися й обганяти інші машини. Також, замість LiDAR-датчиків, вмонтованих у більшість безпілотників, Tesla розробляє більш просунуту систему машинного зору, яка для розпізнавання місцевості використовує відеокамери.

У 2018 році безпілотні електричні вантажівки Tesla здійснили першу доставку товарів. Ілон Маск презентував прототип фури в листопаді 2017-го, і з того моменту Tesla отримала замовлення на вантажівки від Pepsi, Walmart і Anheuser-Busch.

Що на ринку безпілотних автомобілів в Україні

Виробництво розумних авто в Україні поки на початковій стадії. У 2018 році запорізька компанія «Інфоком ЛТД» розробила перший український безпілотний автомобіль на базі ЗАЗ Lanos.

Систему безпілотного управління Pilotdrive, створену для Lanos, можна встановити на будь-який вид транспорту: вантажний, легковий або на автобуси. Апаратну частину автопілота виробники закуповують за кордоном, але програмна частина повністю розроблена інженерами «Інфоком ЛТД».

Створення програмного забезпечення для безпілотних авто — один із перспективних напрямів для українського ринку. У 2018 році Челсі Мей (Chelsie May), ентузіаст автомобільних технологій, склала топ-10 виробників ПЗ для підключених автомобілів. Серед них дві українські компанії — Intellias і Ignite.

Intellias — одна з провідних компаній-розробників програмного забезпечення у світі, яка спеціалізується на рішеннях для підключених автомобілів. Використовує технології великих даних, хмарну інфраструктуру з високим ступенем захисту й точні навігаційні системи. У сфері підключених автомобілів Intellias спеціалізується на дистанційній діагностиці, оновленнях OTA і персоналізованих онлайн-рішеннях.

AI Conference Kyiv: Scho chekaE rinok bezpIlotnih avtomobIlIv u 2019 rotsI: kapItalIzatsIya y top virobnikIv 1

Ignite — ізраїльсько-українська компанія з розробки програмного забезпечення. Надає спеціалізовані послуги для автомобільної і фінтех-галузі, медіа-індустрії та сфери розваг. Компанія розробила широкий портфель комплексних рішень, які ґрунтуються на великих даних, IoT і хмарних платформах.


Більше про розробки для безпілотних автомобілів дізнайтеся на AI Conference Kyiv,
яка відбудеться 4 червня в столиці України.

Схожі новини
Анонси