Штучний інтелект маніпулює об'єктами і видаляє образливі меми з Facebook: дайджест новин зі світу AI
Штучний інтелект маніпулює об'єктами і видаляє образливі меми з Facebook: дайджест новин зі світу AI

Пентагон виділяє на розвиток АI бюджет, який можливо порівняти з бюджетом Манхеттенського проекту, АI від MIT навчився маніпулювати об'єктами, які бачить вперше. Про це та інші новини зі світу AI – у щотижневому дайджесті.

Пентагон витратить $2 млрд на штучний інтелект

Директор агентства передових оборонних дослідницьких проектів (DARPA) Стівен Уолкер оголосив просування нових технологічних рішень стосовно військових проблем. Розпочато розробки систем штучного інтелекту для озброєння США, які обійдуться у $2 млрд.

Інвестиції DARPA у штучний інтелект не такі значні у порівнянні з іншими витратами Пентагону – наприклад, бюджет обслуговування бойових літаків F-35, очікувано, перевищить трильйон доларів. Однак, це перші витрати такого масштабу на системи штучного інтелекту в історії AI.

Дослідники MIT навчили штучний інтелект керувати об'єктами, які він бачить вперше

Дослідники Массачусетського технологічного інституту (MIT) створили штучний інтелект Dense Object Nets (DON), він здатний взаємодіяти з об'єктами невідомого походження.

Протягом навчання АI досліджує незнайомий об'єкт за допомогою камер на маніпуляторі та визначає координати точок всіх його граней. Потім DON аналізує об'єкт за складовими частинами, запам'ятовує характеристики і структуру. В середньому на аналіз йде близько двадцяти хвилин. Коли алгоритм стикається з новим предметом – намагається порівняти його з побаченим раніше.

Так, під час дослідження розробники показали DON коричневий кросівок і навчили систему взаємодіяти з ним. Коли штучний інтелект бачив інше взуття – розумів, що перед ним аналогічний об'єкт, і взаємодіяв з ним так само.

Автори DON стверджують, що їхня розробка підвищить ефективність роботизованих помічників, дозволяючи ритейлерам заощадити і поліпшити виробничий процес.

Гра-симуляція продемонструвала процес навчання АІ

Розробник Кейван Донягард представив додаток зі штучним інтелектом Evolution. Це – гра-симуляція, яка дає можливість спостерігати за розвитком АІ. У додатку можна створювати різноманітних істот і ставити їм завдання (підстрибнути, бігати, ходити), а потім стежити за їхньою еволюцією.

Всі істоти у програмі мають кістки, м'язи і суглоби. Також у процесі еволюції у них розвивається «мозок» – нейромережа, яка навчається на рухах.

Навчання відбувається доти, поки істота не виконає задану дію максимально точно. Протестувати симуляцію можна на сайті Evolution.

АІ видалить з Facebook образливі меми

Розробники Facebook заявили про створення програми з AI під назвою Rosetta, яка призначена для читання тексту в мемах на Facebook і Instagram.

«Розуміння тексту важливе для поліпшення досвіду, наприклад, більш релевантного пошуку фотографій або включення тексту до програми читання з екрану, які роблять Facebook більш доступним для людей з вадами зору», – пояснюють розробники Facebook, додавши, що читання тексту в зображеннях також є дуже важливим для визначення «невідповідного або шкідливого змісту для нашої спільноти».

Але дослідники Facebook відзначають, що їхня розробка має широкий спектр практичного застосування. Наприклад, Розетта може читати сфотографований текст у меню і на вуличних знаках, а також слова на етикетках одягу та продуктів.


Дізнайтеся про штучний інтелект більше на AI Conference Kyiv, яка відбудеться 14 листопада 2018 року в столиці України.

Схожі новини
Анонси