Нейромережі на всі випадки життя й розмноження роботів: дайджест новин зі світу АІ-технологій
Нейромережі на всі випадки життя й розмноження роботів: дайджест новин зі світу АІ-технологій

Як розмножуються роботи? Для чого АІ від Volvo стежить за водієм? На що здатна нейромережа від Superjob? Відповіді на ці та інші запитання — у нашому щотижневому дайджесті новин АІ-розробок.

Volvo стежитиме за водієм

Компанія Volvo повідомила про намір інтегрувати систему штучного інтелекту у свої автомобілі, щоб та відстежувала нетверезих або неуважних водіїв.

Система складатиметься з декількох камер, які за зовнішнім виглядом водія зможуть визначати його стан. Якщо вона виявить небезпечні передумови, то автомобіль попередить водія сигналом бортового комп’ютера. Якщо сигнал буде проігнорований, нейромережа попередить фахівців служби підтримки Volvo on Call, а також самостійно знизить швидкість авто і припаркує його.

Компанія планує вставляти датчики для відстеження у свою продукцію вже з 2020 року. А ще через рік автомобілі Volvo не зможуть пересуватися швидше 180 км/год через автоматичний обмежувач швидкості.

Розмноження роботів

У Міжнародної групи дослідників із різних університетів виникло питання, чому АІ не розмножується, і вони вирішили виправити ситуацію. Тепер вони працюють над природним розмноженням штучного інтелекту.

Суть дослідження полягає в тому, щоб із двох кодів «батьків» вийшла «дитина», яка успадкувала б обидва коди, але одночасно мала б і свої власні.

Для експерименту вчені Амстердамського вільного університету створили двох роботів із АІ, які повинні були привести на світ «потомство». Один був зеленим, інший — синім. У результаті вони створили свою «дитину», у якій поєднуються синій, зелений і білий кольори.

За словами вчених, застосування цього алгоритму в робототехніці здатне просунути дизайнерське мислення.

АІ визначає спеціальність людини

Сервіс для шукачів роботи Superjob презентував нейромережу, яка здатна за одною лише фотографією людини заповнити її резюме. Точність роботи становить 88%.

Щоправда, нейромережа визначає не всі параметри. Поки вона може розпізнати лише стать, вік, наявність вищої освіти, досвід роботи й одну з 500 базових професій. До того ж АІ запропонує рівень бажаного заробітку.

Щоб навчити нейромережу, їй «згодували» 10 мільйонів зображень одягу, а також 25 мільйонів знімків із резюме на сайті Superjob. Штучний інтелект навчився встановлювати взаємозв’язки між зовнішнім виглядом, рівнем зарплати, родом діяльності й досвідом.

АІ розповість про термін придатності акумулятора

Вчені Массачусетського технологічного інституту спільно з фахівцями з Toyota навчили АІ визначати термін служби автомобільних акумуляторів.

Зазвичай це завдання виконується автоматикою: вона багато разів заряджає і витрачає заряд акумулятора. Але його місткість стає дедалі більшою, а це значить, що й часу на тестування потрібно витрачати більше.

Проблему вирішила нейромережа. Вона може зрозуміти вже за п’ятьма циклам зарядки-розрядки, який термін служби буде в акумулятора. Як стверджують автори розробки, АІ відстежує дані із сотень мільйонів точок і одночасно враховує зміни в напрузі.

Точність прогнозів становить 95%. У майбутньому ця система зможе прискорити розробку нових акумуляторів і знизити їхню вартість.

АІ L’Oréal підкаже правильну косметику

Косметична компанія L’Oréal розробляє штучний інтелект, який аналізує шкіру й розпізнає ознаки старіння.

Для цього нейромережу навчали на селфі від жінок із трьох груп: з азіатською зовнішністю, європейською та африканською. Знімки були освітлені по-різному.

Компанія одразу ж знайшла застосування нової розробки. До кінця 2019 року планується створити додаток під назвою Vichy SkinConsultAI. Увійшовши в нього, жінка повинна буде завантажити знімок свого обличчя. Штучний інтелект проаналізує ознаки старіння шкіри: зморшки під очима, ступінь пружності, темні плями, ширину пор. На основі отриманих даних буде створена матриця старіння — нейромережа виділить пріоритетні місця, за якими потрібно слідкувати. Наприкінці жінка отримає рекомендації щодо косметики, якою їй потрібно користуватися.


Залишайтеся в курсі подій і стежте за останніми новинами

Схожі новини
Анонси