АІ перетворює ескізи на пейзажі, розпізнає брехню й допомагає з питаннями опіки: дайджест новин про штучний інтелект
АІ перетворює ескізи на пейзажі, розпізнає брехню й допомагає з питаннями опіки: дайджест новин про штучний інтелект

Nvidia створила редактор, який перетворює ескізи пейзажів на справжні картини, а влада Шеньчженя тестує систему оплати проїзду за ідентифікацією осіб. Що нового відбулося у сфері штучного інтелекту — читайте у нашому щотижневому дайджесті.

Редактор, який створює пейзажі від Nvidia

На цьому тижні Nvidia презентувала GauGAN — нейромережа, яка перетворює недеталізовані ескізи на реалістичні пейзажі. Нейромережу навчали на 1 млн зображень із платформи Flickr. Звичайну синю лінію редактор може перемалювати у водоспад, сірі фігури — у скелі, зелені хмари — у листя на деревах тощо. Також нейромережа завжди генерує унікальні зображення — навіть за однаковими ескізами.

У компанії стверджують, що Nvidia не використовуватиме GauGAN з комерційною метою, але демоверсію редактора для загального користування все ж опублікують.

У Китаї тестують системи оплати проїзду за ідентифікацією особи

Влада Шеньчженя (Китай) тестує системи розпізнавання осіб для купівлі квитка в метро. Якщо експеримент завершиться успішно, у найближчі кілька років така система запрацює на території всієї країни.

Штучний інтелект дасть змогу жителям Китаю відмовитися від класичних засобів оплати проїзду в метро. Оплата зніматиметься з користувачів автоматично, з персональної карти жителя міста.

У США поліграф оснастили штучним інтелектом

Дослідники з Університету у Флориді розробили штучний інтелект, який виявляє брехню в Інтернеті за структурою речень і швидкістю набору тексту. Демотестування показало: АІ відрізняє правду і брехню правильно у 85% випадках, тоді як точність справжніх детекторів брехні коливається у межах 60-70%.

Виявилося, що ті, хто говорить правду, і брехуни використовують у мові певні набори слів і друкують їх із різною швидкістю. Наприклад, у неправдивих пропозиціях випробовувані часто використовували слова завжди/ніколи і відповідали дуже швидко. Люди, які говорили правду, часто вживали слово «можливо» і друкували текст вдумливіше.

АІ допоможе з питаннями опіки над дітьми після розлучення

Компанія coParenter розробила штучний інтелект, який полегшує вирішення питань про опіку над дітьми.

У coParenter колишнє подружжя може обмінюватися документами, обговорювати питання, пов’язані з розлученням, отримувати кваліфіковану юридичну допомогу, вести спільний календар проведення часу дітей, рахувати щоденні витрати тощо. Також нейромережа шукатиме в розмовах образливі слова і видалятиме їх, щоб не перетворити конструктивний діалог у сварку між батьками.

Додаток запущено в січні 2019 року, і він вже допоміг вирішити майже 3 тисяч суперечок. Вартість річної передплати на coParenter — $200.

Загадкова «Рада з етики» DeepMind контролюватиме загальний АІ

Раду з етики DeepMind ретельно охороняли від преси з 2014 року — коли Google придбала цю компанію. Однак у 2019 році завдяки журналістському розслідуванню Хала Ходсона з The Economist стало відомо, що DeepMind і Google підписали «Угоду про перевірку етики й безпеки» ще за рік до покупки компанії.

У документі говориться, що якщо DeepMind зможе створити загальний штучний інтелект (AGI) — машину, яка здатна виконувати будь-яке інтелектуальне завдання, як людина, — контроль над цією машиною належатиме тим, хто входить до складу Ради з етики. Імена учасників ради поки не розкриті.


Залишайтеся в курсі подій і стежте за останніми новинами

Схожі новини
Анонси