Google запускає соціальні АІ-проекти, а Baidu — синхронний перекладач: коротко про новини зі сфери AI
Google запускає соціальні АІ-проекти, а Baidu — синхронний перекладач: коротко про новини зі сфери AI

Штучний інтелект синхронно перекладає мовлення людини, перевіряє туристів на детекторі брехні й допомагає водіям вибрати маршрут. Докладніше про ці та інші новини у сфері AI — у нашому щотижневому дайджесті.

AI-картину продали за $ 432 500

У Нью-Йорку на аукціоні Christie's виставили картину, яку написав штучний інтелект. Творці очікували, що картину куплять за $ 10 тисяч, але її купили за цілих $ 432 500.

Google запускає соціальні АІ-проекти, а Baidu — синхронний перекладач: коротко про новини зі сфери AI - 1

Французькі розробники з арт-колективу Obvious створили систему на базі АІ, яка «пише» портрети в стилі середньовічних картин. Автори завантажили в систему зображення портрети XIV–XX століть і навчали систему створювати схожі твори.

Робота називається «Портрет Едмонда Белламі» і входить у серію з 11 портретів, які можна знайти на сайті студії.

Система від Baidu може синхронно перекладати з однієї мови на іншу

Інженери з Baidu створили систему на основі АІ, яка вміє перекладати мовлення людей з однієї мови на іншу в режимі онлайн.

Розробку назвали STACL. Основна відмінність її в тому, що під час перекладу система намагається передбачати слова, тому затримки між реплікою й перекладом мінімальні.

Як стверджують творці, завдання було в тому, щоби система перекладала синхронно. Оскільки стандартний механізм роботи перекладача — дочекатися закінчення речення й після цього почати здійснювати переклад.

STACL може передбачати слова, але робить це не без помилок. Щоби переклад був більш точним, розробники рекомендують вичитати тексти потрібної тематики перед перекладом.

Детектор брехні на AI перевірятиме туристів ЄС

В Угорщині, Латвії та Греції прикордонні служби перевірятимуть мандрівників на детекторі брехні. Розробка під назвою iBorderCtrl зроблена завдяки штучному інтелекту і здатна краще визначати брехню, ніж стандартні програми.

Google запускає соціальні АІ-проекти, а Baidu — синхронний перекладач: коротко про новини зі сфери AI - 2

АІ-детектор буде опитувати туристів після того, як вони пройдуть через контрольно-пропускний пункт. Він буде запитувати: «Що у вас у валізі?» та «Якщо ви відкриєте валізу й покажете мені, що всередині, це підтвердить ваші слова?».

За словами координатора проекту Джорджа Бултадакіса з European Dynamics, система записує обличчя людей, які проходять тестування і, завдяки АІ, може проаналізувати 38 мікрожестів особи.

Також він повідомив, що АІ-детектор визначає стать, етнічну приналежність і мову, якою розмовляє людина.

Google підтримає соціальні AI-проекти

Організація Google.org запускає соціальний проект AI for Social Good. У межах проекту будуть створюватися продукти на базі АІ для того, щоби розв’язувати соціальні та екологічні проблеми.

Також паралельно Google оголосила про конкурс AI Impact Challenge. Він створений для того, щоби компанії, підприємства, науково-дослідні установи розробляли АІ-проекти на користь суспільству. Заявки приймаються до 22 січня 2019 року, а в травні на конференції Google I / O оголосить переможця.

Голова департаменту АІ в Google Джефф Дін заявив, що компанія хоче довести — завдяки АІ можна розв’язувати соціальні проблеми.

Honda розробить АІ-платформу для допомоги водіям

Компанія Honda і концерн SoundHound створять штучний інтелект Curious Minded Machine, у якого буде почуття цікавості, і він зможе допомагати водієві.

Платформа Curious Minded Machine буде спостерігати за людиною, слухати голосові команди, а потім знаходити більш ефективні способи виконати завдання.

Кінцева мета творців — вивести новий тип автомобілів, які будуть «цікавитися» й «хотіти» вчитися. Така інтелектуальна система зможе розуміти потреби людей і розв’язувати складні завдання.

У розробці беруть участь Вашингтонський університет, Університет Пенсильванії й Массачусетський технологічний інститут.

Схожі новини
Анонси