Голосові асистенти: що вони вміють і чим відрізняються один від одного
Голосові асистенти: що вони вміють і чим відрізняються один від одного

Аліса, Сірі, Алекса, Кортана — усі ці жіночі імена дані голосовим асистентам від найбільших світових компаній. З цього списку вибивається хіба що компанія Google, яка дала своєму помічнику назву «Асистент».

Що вміють ці віртуальні помічники? Чим відрізняються один від одного? Розбираємося за порядком.

«Аліса»

Компанія «Яндекс» створила «Алісу» у 2017 році. Головна перевага цього голосового помічника в порівнянні з прямими конкурентами — робота на Android, iOS і навіть десктопах. Але керувати системами розумного будинку «Аліса» поки не вміє.

Зате їй легко дається керування додатками (переважно від «Яндекса», зрозуміло). Вона запросто викличе вам таксі, покаже, як швидше дістатися до роботи без заторів, увімкне потрібну музику й повідомить, коли піде дощ.

З нею можна навіть поговорити. «Аліса» здатна підтримати розмову й пожартувати.

Google Assistant

Проект з’явився в травні 2016-го як продовження розробки Google Now. Цей голосовий помічник знеособлений — у нього немає свого імені. Він просто «Асистент».

Але, якщо це «Асистент» від найбільшого світового пошуковика, то ви здивуєтеся, як багато він знає про вас. У нього є доступ до історії відвідувань, до геоданих і навіть до дзвінків. Але лякатися не варто: завдяки зібраним даними, він здатний запропонувати вам релевантний товар, показати проїзд до потрібної вам точки, а також розповісти про плани в календарі.

Часом він буває надмірно активним: показує непотрібні новини й будує маршрути до місць, де ви вже були. Крім того, керувати розумним будинком «Асистент» зовсім не допомагає.

Siri

Один із найперших голосових помічників на ринку — з’явився в серпні 2011 року. Siri працює тільки на пристроях компанії Apple і володіє широким спектром можливостей. Наприклад, з нею вільно можна поговорити — вона розуміє людську мову, а набір дотепних відповідей помічника шириться з кожним роком.

Новини, погода, кіно, телевізійна програма — усе це їй підвладно. Крім того, у неї є можливість керувати деякими елементами розумного будинку.

Однак деякі користувачі зазначають, робота Siri часом не відрізняється високою швидкістю, якщо порівнювати з іншими голосовими помічниками. Кульгає й інтеграція з іншими сервісами. Можливо, розробники вважають, що Siri і без того досить розумна.

Alexa

У листопаді 2014 року компанія Amazon презентувала світу свого нового віртуального помічника — Alexa. Головна відмінність «Алекси» від інших подібних продуктів — вона «заточена» під управління системами розумного будинку. Алекса здатна керувати роботами-пилососами, освітленням і багатьма іншими функціями.

Раніше Alexa була зосереджена тільки на розумному будинку, але тепер додаток із помічником є ​​і на смартфонах. Опції на зразок моніторингу погоди, новин і заторів — уже стандартні для неї. Крім того, Amazon презентувала відкритий API для помічника, завдяки чому Alexa може працювати з будь-яким іншим додатком або сервісом. Через неї дуже зручно замовляти щось у онлайн-ритейлерів.

З нею також можна поговорити, але часто в розмовах спливає брендування і Alexa пропонує вам купити щось на Amazon.

Cortana

Перша демонстрація цього голосового помічника від Microsoft відбулася у квітні 2014 року. Сьогодні він відмінно відчуває себе не тільки на платформі Windows, але й на Android і навіть iOS.

З «Кортаною» можна вільно поспілкуватися, оскільки її мова рясно присмачена жартами. Інша перевага полягає в тому, що користувач може самостійно налаштувати, які дані передавати Cortana.

Але якщо ви захочете щось знайти завдяки цьому віртуальному помічнику, то шукати вона буде в пошуковику Bing. Крім того, у версій на iOS і Android менше функцій, ніж у варіанту на Windows. А керувати системами розумного будинку вона може тільки тоді, коли вона вже встановлена ​​на пристроях.

AI Conference Kyiv: GolosovI asistenti: scho voni vmIyut I chim vIdrIznyayutsya odin vId odnogo 1

Схожі новини
Анонси