Що таке розумний офіс і як створити його в Україні
Що таке розумний офіс і як створити його в Україні

Україна — одна з країн-лідерів Центральної та Східної Європи за обсягом IT-аутсорсингу й темпів зростання IT-галузі. Через це попит на оренду офісних приміщень серед IT-компаній продовжує бути стійким і високим.

Висока конкуренція вимагає постійного вдосконалення. Зробити роботу більш ефективною допомагає розумний офіс — технологія, яка перебуває на стику IoT і AI.

Згідно з дослідженням компанії MarketsandMarkets, обсяг ринку Інтернету речей у 2017 році склав $ 170,57 млрд. Ринок стає дедалі більшим і до 2022 року його обсяг може досягти $ 561,04 млрд. Більшу частину ринку займає корпоративний сектор, де Інтернет речей використовується найактивніше. Що стосується ринку AI — якщо у 2016 році його обсяг склав $ 641,9 млн, згідно з прогнозом аналітичного агентства Grand View Research, до 2025 року цей показник може збільшитися до $ 35,87 млрд.

Що таке розумний офіс?

Що таке розумний офіс і як створити його в Україні - 1

Розумний офіс — це система, робота якої реалізується на основі інтегрованих інженерних систем і їхнього централізованого управління. Технічне і програмне забезпечення розумного офісу передбачає приєднання різноманітних інженерних систем, серед них:

  • управління світлом у приміщеннях;
  • управління електропостачанням;
  • управління кліматом;
  • управління особистою та технічною безпекою;
  • крос-комутація мультимедійної техніки та ін.

Гаджети, які допоможуть зробити IT-офіс розумним

Що таке розумний офіс і як створити його в Україні - 2

Для того щоб створити розумний офіс, необхідно звернутися до постачальників систем розумних будинків. Крім цього, зробити роботу ефективнішою можна й завдяки окремим розумним гаджетам.

Розумна вентиляція

Що таке розумний офіс і як створити його в Україні - 3

Елементи автоматичного управління вентиляцією й деякі виконавчі елементи зазвичай об’єднують в одному місці — щиті. Щити автоматики виготовляють із використанням сертифікованого обладнання від провідних виробників:

  • ABB;
  • Legrand;
  • Schneider Electric;
  • Finder;
  • Allen-Bradley;
  • General Electric і ін.

На даний момент в Україні представлений великий вибір обладнання для автоматизації вентиляції. Завдяки цьому користувач може підібрати для себе пристрої, які підходять йому за ціною, характеристикою і якістю.

Розумний телефон

Що таке розумний офіс і як створити його в Україні - 4

Після виходу останніх моделей iPhone і Samsung Galaxy споживачів було складно чимось здивувати, але бренду HP це вдалося. Модель HP Elite x3 на платформі Windows Phone підтримує функцію Continuum, яка дозволяє застосовувати пристрій як системний блок. Розумний гаджет приєднується до монітора, мишки і клавіатури — завдяки цьому можна працювати з додатками в повнорозмірному режимі. Для цього пристрій оснащений док-станцією. Якщо немає Wi-Fi, до док-станції HP можна під’єднати мережевий кабель.

Корпоративна серія розумних окулярів Google Glass

Що таке розумний офіс і як створити його в Україні - 5

Після невдалого запуску споживчої серії Google Glass Сергій Брін запустив корпоративну серію. Розумні окуляри знайшли широке застосування в медицині, на різних виробництвах, в медіа, в транспортних терміналах і на складах. Корпоративна версія гаджета відрізняється від призначеного для користувача аналога більшим екраном, посиленою батареєю й мультиспоживчим інтерфейсом.

Роботизовані асистенти

Поки роботизовані асистенти — не близька перспектива, але це лише питання часу. На Faculty Summit 2018 підрозділ Microsoft Research показав свого нового робота-асистента, призначеного для допомоги секретарям. Він вміє рухати предмети й орієнтується в просторі, як жива людина.

На даний момент андроїд, представлений Microsoft Research, тільки прототип, тому придбати його неможливо. Але творці припускають, що незабаром компанії будуть використовувати робота як асистента на ресепшені, який буде допомагати секретарям із паперовою роботою і відповідати на запитання відвідувачів.

Ще одним прикладом може послужити робот-адвокат ROSS, розроблений на основі системи Watson AI від IBM. Програма аналізує дані юридичної компанії за останні 10 років, самонавчається, після чого готова видавати рекомендації вже за поточною практикою фірми. «Колега» зі штучним інтелектом може виконувати рутинні завдання: складати календарний план, організовувати зустрічі, шукати документи в базі та ін.

Схожі новини
Анонси