Проекти в Open Source: чому розробники викладають код у відкритий доступ і дають змогу безкоштовно його використовувати
Проекти в Open Source: чому розробники викладають код у відкритий доступ і дають змогу безкоштовно його використовувати

Завдяки Інтернету в людей у всьому світі з’явився доступ до знань, що спровокувало різке зростання розвитку технологій. Наступний крок, який ознаменував новий виток прогресу, – це Open Source, або проекти з відкритим вихідним кодом.

Як створюються open-source-проекти, у чому їхні переваги і які підводні камені є в цього способу роботи – далі в статті.

Що таке Open Source і GitHub

Некомерційна організація Open Source Initiative (OSI) була заснована ще в 1998 році. Вона керує ліцензуванням відкритих джерел у всьому світі, сприяє розвитку відкритого вихідного коду, ініціативам спільноти й освіти, а також проводить конференції.

Відкритий вихідний код, або Open Source – це тип ліцензійної угоди, який дає змогу користувачам вільно змінювати чужий код, використовувати його по-новому, інтегрувати в більші проекти або створювати нові на основі оригіналу.

Розміщуючи ліцензію з відкритим вихідним кодом на оригінальний твір, людина або організація повинні розуміти, що вони погоджуються:

  • зробити весь код програми загальнодоступним;
  • дозволити змінювати або поліпшувати код програми;
  • дозволити використання авторського коду як вихідної програми;
  • дозволити використання програми для будь-яких цілей, які перед собою ставить користувач.

Такі ліцензії розміщуються на певних хостингах. Один із найбільш популярних – GitHub – це сховище коду, яке також надає безкоштовний хостинг для статичних файлів.

Чому проекти з відкритим вихідним
кодом важливі для розвитку технологій?

Ідея відкритого вихідного коду народилася в технологічному суспільстві: з перших днів існування комп’ютерів програмісти й інженери розробляли нові технології завдяки спільній роботі.

Поширення знань між однодумцями – головна мета open-source-платформ. Наприклад, розробник з України створює новий додаток, потім інший програміст у Сінгапурі вивчає додаток і знаходить способи його поліпшення. Інформація поширюється, а спільнота отримує вигоду від колективних інновацій.

Таким чином, Open Source сприяє вільному обміну ідеями в спільноті, чим стимулює творчий, науковий і технологічний прогрес.

Щодо інтересів самих розробників – важливою функцією, яку виконує Open Source, є поліпшення репутації. Відкрите програмне забезпечення, як правило, привертає більше користувачів, ніж закрите.

Розробнику з платним програмним забезпеченням необхідно платити за рекламу, просити користувачів випробувати ПЗ, роздавати безкоштовні пробні версії тощо. З відкритим вихідним кодом цей процес запуститься самостійно.

Проте популярність, отримана завдяки open-source-проектам, може зіграти злий жарт.

 AI Kyiv Conference

Чи є в розміщенні коду з
відкритим доступом недоліки?

Картини, намальовані штучним інтелектом, – не новий напрям, але як про мистецтво про нього заявили тільки недавно. 25 жовтня портрет «Едмонд де Беламі, з родини де Беламі», створений нейромережею, було продано на аукціоні Christie's за $432 500. Представники аукціонного будинку заявили, що ця сума майже в 45 разів вища за ту, у яку оцінили роботу попередньо.

Авторами робіт виступила група з трьох французьких студентів під назвою Obvious. Як вони зазначили після аукціону, картина була присвячена Яну Гудфеллоу: з французької «bel ami» означає «хороший друг». До слова, автора оригінального коду, Роббі Баррата, у подячній промові теж згадали, але дуже опосередковано.

У спільноті розробників Роббі Баррат куди відоміший, ніж троє французів. Він почав викладати на GitHub код, коли ще навчався в школі. Серед його програм – написаний АІ реп, створені нейромережами ескізи одягу й безліч картин – таких самих, як зробила Obvious.

В інтерв’ю для The Verge Роббі говорив, що Obvious зверталася до нього з проханням використовувати «компонент» його коду. Але після згоди почала виготовляти роботи, ідентичні викладеним ним на GitHub. Так, тепер уже складно сказати, чий код написав портрет Беламі, а Баррат за бажанням однаково нічого не доведе.

У тому, щоб ділитися своїм кодом із потенційно успішнішими маркетологами, є певний ризик. Але, з іншого боку, відкритий вихідний код проекту означає, що розробник дає змогу тисячам висококваліфікованих фахівців в Інтернеті доопрацювати його код безкоштовно. Вони не тільки знайдуть у ньому помилки, але й виправлять їх. Якщо пощастить, то програма може отримати нові важливі функції.

Тому перед тим, як викладати проекти з відкритим вихідним кодом, необхідно зіставити всі ризики й переваги – і тверезо оцінити, що з цього в більшому пріоритеті.

Схожі новини
Анонси