Освоєння Марса і штучні зорепади: як AI використовують у космосі
Освоєння Марса і штучні зорепади: як AI використовують у космосі

Штучний інтелект не тільки картинки розпізнає та повідомлення в месенджерах шле: він і космос освоює! Розглянемо, які розробки у цій сфері презентували у 2018-2019 роках.

AI прискорить колонізацію Марса

Американські космічні компанії зацікавилися Червоною планетою вже давно. Перші її знімки з телескопів були зроблені ще в 1960 році. Зараз завдяки новим технічним можливостям люди відправили на Марс кілька космічних зондів, а незабаром планують збудувати там цілу колонію. Штучний інтелект допомагає досліджувати планету, щоб підготувати її для висадки людей.

Один із трьох марсоходів від NASA — Curiosity — оснащений штучним інтелектом. Він потрібен йому для того, щоб переміщатися поверхнею Марса самостійно, навіть тоді, коли зв’язок із Землею відсутній. Система, якою оснастили зонд, називається AEGIS (Autonomous Exploration for Gathering Increased Science).

Актуальна версія прошивки хоч і не дає змоги роверу проводити дослідницькі місії наодинці, але допомагає самостійно рухатися і вибирати марсіанське каміння для відправлення на Землю.

Розумні роботи для допомоги на МКС

Астронавти на Міжнародній космічній станції змушені витрачати багато часу на рутинну роботу. Щоб допомогти їм із виконанням простих, але енерговитратних завдань, NASA відправить на МКС Astrobee — трьох роботів, які за зовнішнім виглядом нагадують бджіл.

Кожен із них володіє комп’ютерним зором, який дає змогу безперешкодно пересуватися станцією. Також вони оснащені маніпуляторами, якими можна користуватися для роботи з вантажами або проведення експериментів.

Також Astrobee працюють від акумулятора. Коли він сідає, робот автоматично під’єднується до електростанції для підзарядки. Astrobee відправлять на МКС уже наприкінці квітня цього року.

Зараз на МКС уже працює помічник, оснащений штучним інтелектом, — робот CIMON, який прибув на станцію роком раніше. Його основне завдання — допомагати космонавтам у проведенні ремонтно-технічних робіт.

Астрономічні розваги

Штучний інтелект у космосі стане в пригоді не тільки для наукових досліджень і технічних завдань, а й для розваг людей на Землі.

На початку 2019-го Японія запустила в космос сім апаратів для тестування нових технологій. Серед них — невеликий супутник, завдяки якому можна влаштовувати штучні зорепади.

Супутник ALE-1 від компанії ALE Co. Ltd оснащений кульками, діаметр яких становить 1 см. Планується, що їх скидатимуть із космічного апарата, щоб організовувати штучні зорепади. Такі метеори згорають набагато повільніше, ніж їх космічні аналоги. Завдяки цьому пристрою можна запустити майже 30 «зорепадів». Технологію планують випробувати навесні 2020 року.

Схожі новини
Анонси