Стартап сфери штучного інтелекту: інформація для інвесторів
Стартап сфери штучного інтелекту: інформація для інвесторів

За даними компанії PwC, загальний обсяг фінансування галузі штучного інтелекту склав $1,9 млрд за перші три місяці 2018 року. У чому ж привабливість сфери штучного інтелекту (AI) для інвесторів і на що звернути увагу, перш ніж вкладати гроші у проекти?

Перспективність сфери штучного інтелекту

Цього року встановлено рекорд у фінансуванні сфери AI: у порівнянні з 2017-м за перший квартал 2018 року відзначено зростання на 69% (дані PwC). Зацікавленість розробками галузі штучного інтелекту виявляють відомі на увесь світ компанії – Apple, Microsoft, Facebook, Amazon та Alphabet. Інколи гіганти мають можливість придбати цікаві стартапи або фінансують незвичайні AI-розробки (наприклад, Intel придбала стартап Vertex.AI – він створює системи глибокого навчання).

Чому ж галузь штучного інтелекту вважається перспективною і які вигоди від таких проектів обіцяють інвесторам у майбутньому?

Рішення із застосуванням AI стали популярні завдяки все більшому розвитку технологій. Тож впроваджувати штучний інтелект у різноманітних сферах стає дешевше і простіше. Штучний інтелект розвивається динамічніше, тому що:

  • швидше генеруються дані. Цифрові сервіси та розвиток Інтернету речей допомагає оцифровувати величезну кількість інформації;
  • прискорюється робота апаратури. Процесори, які виробляють обчислення машинного навчання, стають доступними за ціною і до того ж – більш продуктивні;
  • удосконалюються алгоритми МО. Зараз існують відкриті програмні бібліотеки для МО, ними можуть користуватися розробники з будь-якої точки планети. Це допомагає прискорити створення складних сценаріїв.

За допомогою штучного інтелекту компанії мають можливість з точністю складати плани з розвитку, спираючись на аналітику від машинного мозку. AI застосовують маркетологи, власники брендів, рекламісти. Штучний інтелект допомагає складати прогнози, використовувати таргетинг, аналізувати великі обсяги даних, автоматизувати процеси з обслуговування клієнтів. Таким чином, AI може застосовуватися в багатьох сферах (медицина, e-commerce, енергетика).

Як виглядають успішні стартапи сфери AI

Стартап сфери штучного інтелекту: інформація для інвесторів - 1

Просто збирати і аналізувати дані зараз вже недостатньо для того, щоб конкурувати з іншими. Рішення, засновані на AI, досить цікаві для інвестицій, коли мають такі характеристики:

  • Стартап розробив повністю інтегроване рішення або ж full-stack-продукт, приділивши увагу кожному з етапів впровадження.
  • Автори ідеї мають досвід машинного навчання, а у команді є експерти галузей, де його застосовують. Наприклад, розробники рішення і фахівці працювали у сфері охорони здоров'я (якщо проект пов'язаний з медициною).
  • Стартап має власний актив даних, унікальний і неповторний.
  • AI і MО – не просто елементи оптимізації, а основні технології рішення, яке стартап пропонує клієнтам.

З чого розпочати інвестиції в AI-стартапи

Найбільш вигідно вкладати у стартапи на початковій стадії, оскільки це принесе більше прибутку в майбутньому (за умови, що проект розвиватиметься і не прогорить). Тому інвестування повинно бути продуманим і чітко спланованим.

Перш ніж витратити певну суму грошей, необхідно зважити всі «за» і «проти», вивчити матеріали про стартап, його команду та плани щодо реалізації ідеї у сфері штучного інтелекту.

Стартап сфери штучного інтелекту: інформація для інвесторів - 2

П'ять простих порад для інвесторів.

  • Краще обирати знайому галузь для інвестицій. Так простіше оцінити реалістичність проекту, практичність його застосування, актуальність проблеми, яку вирішує розробка.
  • Перш ніж інвестувати в компанію, потрібно вирішити, чи маєте ви бажання брати участь у плануванні стратегії, витрачати час на її розвиток.
  • Розлучатися з певною сумою розумніше тільки після оцінки інвестицій. Іншими словами, необхідно проаналізувати перспективність компанії, скласти список важливих критеріїв. Для цього можна звернутися до спільнот інвесторів, взяти за основу чийсь досвід і приклади, як люди обирають стартапи для вкладень.
  • Не варто розраховувати лише на інформацію, яку надає стартап. Перед тим як робити вкладення, інвестору краще самому вивчити нішу ринку, його потенціал і те, наскільки актуальна пропозиція.
  • Зверніться до обізнаного юриста. Він повинен володіти досвідом роботи з цінними паперами та фінансуванням проектів на ранніх етапах. Діяти через юриста і консультуватися з ним щодо важливих питань необхідно, якщо інвестор бажає максимально захистити власні інтереси.

Успішний американський інвестор Брайан Робертс (дев'ять з десяти його компаній досягли оцінки $1 млрд) вважає, що при виборі стартапу для фінансування, головне – дивитися на керуючого і команду. Оцінювати професіоналізм, розум, оригінальність і – не в останню чергу – скромність людей, які розробляють продукт.

Переваги інвестування в AI-стартапи у тому, що власний капітал можна ділити на декілька договорів і зменшувати ризик, якщо один з проектів виявиться провальним. Адже вкладення у стартапи навіть найбільш перспективної галузі (на зразок штучного інтелекту) – справа ризикована. Для цього бажано виділяти ту кількість грошей, втратити які потім буде не так критично (особливо це стосується інвесторів-початківців). Також вкладення у стартапи можуть бути неліквідні, і доведеться чекати декілька років, перш ніж це принесе реальний прибуток.

Універсальних порад не існує – інвестору слід брати до уваги чужий досвід, але довіряти власній інтуїції та робити самостійно висновки про компанії. Прораховувати ризики, враховувати нюанси і обов'язково стежити за новинами у сфері, яка цікавить.

Також практично корисним кроком є відвідування конференції або виставки, на якій стартапи презентують рішення потенційним інвесторам. Там можна познайомитися з командою, безпосередньо, з'ясувати нюанси проекту, оцінити інші пропозиції, поспілкуватися з досвідченими інвесторами і обмінятися з ними думками.

Схожі новини
Анонси