Штучний інтелект: від технічних проблем – до етичних питань. Дайджест новин за тиждень
Штучний інтелект: від технічних проблем – до етичних питань. Дайджест новин за тиждень

Щодня у сфері штучного інтелекту з'являються нові бренди і нові технології. До гонки активно долучаються виробники з Азії: нещодавно китайський гігант електронної комерції Alibaba анонсував випуск чіпів зі штучним інтелектом. Тим часом на Заході компанії стурбовані не лише комерційною, а і етичної складовою: що відбуватиметься з людьми, які працюють, і яких замінять нейромережі? Подробиці – у щотижневому дайджесті від прес-служби AI Conference Kyiv.

Акселератор Techstars Berlin інвестує $120. 000 в український стартап

Стартап Softcube, заснований у 2010 році Олегом Лісовим та Олегом Бородаєм, потрапив до акселеративної програми Techstars в Берліні. Це – єдина компанія з України, яка пройшла до осіннього набору акселератора. З 10 жовтня по 6 грудня команда проекту навчатиметься в Techstars Berlin. Також акселератор надасть стартапу кошти – $120. 000, з яких $100 000 – інвестиції у проект, а $20 000 – витрати на команду для проживання в столиці Німеччини.

Штучний інтелект: від технічних проблем – до етичних питань. Дайджест новин за тиждень - 1

Softcube спочатку був орієнтований на Big Data і розробляв рішення для інтернет-магазину. Але пізніше продукт кардинально змінили, і зараз це сервіс із застосуванням штучного інтелекту для створення відеореклами.

Нова методика щодо розпізнавання об'єктів на фото

У Массачусетському технологічному інституті (MIT) запропонували новий метод машинного навчання. Тож штучний інтелект більш ефективно знаходить на картинках ті об'єкти, які людина описує голосом. Технологія буде затребуваною у розробці та удосконаленні голосових помічників.

У основі нової технології – згорткова нейронна мережа (CNN), яка складається з двох частин. На першому етапі навчання одна частина мережі аналізувала картинки, а інша вивчала спектрограми мови – її візуальні малюнки. Матеріали обох частин співставлялися з правильною відповіддю. Пізніше, обидві частини алгоритму модернізували: тестувальники запропонували нейромережі картинки з декількома об'єктами і довгі описи. Власне AI повинен був розподілити картинки у сітці та виокремити об'єкти, а у мовленні – знайти окремі слова. Після цього нейромережа самостійно порівнювала зображення з описами. Як вона працює – на відео.

Як стверджують автори, ця технологія сприятиме удосконаленню голосових помічників. Зараз в основі таких програм, як Siri і Alexa, – інша технологія, більш складна і менш ефективна.

Кодекс SAP бореться з масовими звільненнями в епоху AI

SAP, німецька IT-компанія, опублікувала етичний кодекс стосовно AI. У ньому – її погляд щодо низки соціальних проблем. Також він стане для неї керівництвом стосовно розробок у сфері штучного інтелекту. Головна ідея документа – запобігти дискримінації людей, які працюють, та упередити позбавлення їх робочих місць.

У кодексі компанія зазначила, що зобов'язується уникати дискримінації співробітників і клієнтів і захищати їхню безпеку, враховуючи і збереження персональних даних. Також компанія планує спрямувати зусилля на навчання і перенавчання студентів і працівників, щоб вони мали можливість знайти місце у такому мінливому світі.

SAP – не єдина компанія, яка замислюється стосовно етичних проблем у період AI. Так, у вересні 2016 року низка компаній – Amazon, DeepMind, Facebook, IBM і Microsoft – заснували «Партнерство зі штучного інтелекту», яке орієнтоване на обговорення і вирішення таких питань.

Alibaba працює над квантовим процесором та AI-чіпами

Искусственный интеллект: от технических проблем – к этическим вопросам. Дайджест новостей за неделю - 2

Китайський комерційний гігант Alibaba здійснює розробки у сфері квантових технологій. Нещодавно компанія повідомила, що запускає виробництво напівпровідників. Новий підрозділ розроблятиме оригінальні квантові процесори, а також вбудовані чіпи і процесори зі штучним інтелектом. Основа підрозділу – учасники DAMO Academy, дослідницького підрозділу Alibaba, а також виробник мікропроцесорів C-SKY Microsystems (у квітні Alibaba викупила компанію).

Перший AI-чіп вже має ім'я – AliNPU. Його випуск заплановано у третьому-четвертому кварталі 2019 року. Новина озвучена старшим технічним директором Alibaba – Чжан Цзяньфеном на щорічній конференції компанії в Ханчжоу.

Що стосується квантових процесорів, то у компанії терміни від двох до трьох років. Як пояснив Чжан Цзяньфен, головна мета нового виробництва – незалежність від імпорту США: у період загострення міжнародних відносин це – тема для спекуляцій.


Обговоримо майбутнє AI-технологій в Україні на AI Conference Kyiv. Найвигідніші ціни на квитки – у разі попереднього придбання на сайті.

Схожі новини
Анонси